AGENDA

Training on Preparation and Submission of National Inventory Reports under the ETF of the Paris Agreement

July 23-25, 2024























JulyNational inventorysystems in practice

Time	Activities
08:30-09:00 (30 min)	Arrival and registration of participants, and payment of DSA
09:00-09:25 (25 min)	 Joint Opening by Host country and Organisers Ghisliane Echeverry, Director of Institute of Hydrology, Meteorology and Environmental Studies, Colombia (Ideam) Fatima-Zahra Taibi, CBIT-GSP Global Coordinator (UNEP-CCC) Tim Bantel, Regional Group Coordinator del Grupo Regional de PATPA (GIZ)
09:25-9:35 (10 min)	Purpose and objective for the next three days and housekeeping • Fatima-Zahra Taibi (UNEP-CCC)
09:35-10:00 (25 min)	Group Picture and Welcome Activity
10:00-10:30 (30 min)	Presentation: Introduction to the new requirements for reporting national GHG inventories under the Paris Agreement (MPGs) and associated flexibility provisions. Exercise: applying different flexibility provisions for developing countries • Fernando Farías (UNEP-CCC)
10:30-10:50 (20 min)	Q&A, Exchange of opinions
10:50-11:10 (20 min)	Health Break
11:10-11:30 (20 min)	Presentation: Institutional arrangement for national inventory systems (NIS) following the MPGs • Paulo Cornejo (UNEP-CCC)
11:30-11:45 (15 min)	Q&A, Exchange of opinions
11:45-12:30 (45 min)	 Panel 1. Interviews on country experiences in implementing and managing national inventory systems: What works and what has not worked Moderator: Brittany Meighan Rancharan (CBIT-GSP) Edalmi Pinelo (Forest Department of Belize) Melani Acosta (Ministerio de Ambiente Panamá) Laura Aranguren (Ideam Colombia)

Time	Activities
12:30-13:30 (60 min)	Lunch
13:30-13:40 (10 min)	Short exercise and energizer
13:40-14:25 (45 min)	Group Exercise: Inventory work plan and management of the inventory cycleFernando Farías (UNEP-CCC)
14:25-14:35 (10 min)	Reporting from workgroups
14:35-15:20 (45 min)	 Group Exercise: Good practices for management of QA/QC plan and inventory improvement plan Brittany Meighan Rancharan (UNEP-CCC)
15:20-15:30 (10 min)	Reporting from workgroups
15:30-15:50 (20 min)	Health Break
15:50-16:10 (20 min)	Presentation: Data management system for archiving the inventory data and international examples of data management systems • Paulo Cornejo (UNEP-CCC)
16:10-16:25 (15 min)	Q&A, Exchange of opinions
16:25-17:10 (45 min)	 Panel 2: Innovative practices applied for inventory management, training and awareness Moderator: Elizabeth Patiño (Ideam Colombia) Use of Python coding for NID development Kevin Basoa (Chile) Promoting capacity-building as part of national inventory development Darien Jones (Trinidad and Tobago) Public awareness of national inventory results Virginia Sena (Uruguay)
17:10-17:30 (20 min)	Summary of learnings and takeaways, Outlook for Day 2, Feedback from participants
19:30-21:30	Welcome Reception Cocktail

July **24**

Improving technical contents of the Inventory chapter of the BTR and the NID

Time	Activities
08:30-09:00 (30 min)	Arrival of Participants
09:00-09:15 (15 min)	Summary of lessons learned from previous day and presentation of the agenda of today & small energizer • Pia Zevallos, Facilitator (PATPA)
09:15-09:30 (15 min)	Reporting guidance: Introduction of the national inventory document: improving presentation of data from the national inventory in the BTR and the NID (using CBIT-GSP NID template) • Paulo Cornejo (UNEP-CCC)
09:30-10:00 (30 min)	Cross Cutting issues: Part I: methodologies, parameters, and data source; key categories timeseries consistency and recalculations; uncertainty assessment; assessment of completeness and notation keys Cristina Urrutia (PATPA)
10:00-10:50 (50 min)	Exercise on cross cutting issuesCristina Urrutia (PATPA)
10:50-11:10 (20 min)	Health Break
11:10-11:40 (30 min)	Cross Cutting issues: Part 2: QA/QC, and recalculations; uncertainty assessment; assessment of completeness and time-series consistency and recalculations • Fernando Farías (UNEP-CCC)
10:40-12:30 (50 min)	Exercise: Crosscutting Issues (Part 2): Filling Information Gaps Using Splicing Techniques • Fernando Farías (UNEP-CCC)
12:30-13:30 (60 min)	Lunch
13:30-13:40 (10 min)	Short Energizer

Time	Activities
13:40-14:00 (20 min)	Presentation: GHG emissions and absorption trends at the national level • Paulo Cornejo (UNEP-CCC)
14:00-14:15 (15 min)	Q&A, Exchange of opinions
14:15-14:45 (30 min)	Presentation: presentation of information on sectoral chapters: Sector overview, description of trends, methodologies, and category specific information. Special emphasis on information from the Energy and LULUCF sectors • Cristina Urrutia (PATPA) • Fernando Farías (UNEP-CCC)
14:45-15:30 (45 min)	Group Exercise: Improving presentation of data from the national inventory in the BTR and the NID (using CBIT-GSP NID template) • Cristina Urrutia (PATPA) • Fernando Farías (UNEP-CCC)
15:30-15:50 (20 min)	Health Break
15:50-17:10 (80 min)	 Panel 3: Round Table on inventory improvements Mariea Suegrim (Guyana) Orvin Paige (Antigua and Barbuda) Macarena Moreira (Argentina) Leonardo Pineda (Ideam Colombia)
17:10-17:30 (20 min)	Summary of learnings and takeaways, Outlook for Day 2, Feedback from participants

July UNFCCC Reporting Tools and CBIT-GSP networks experience exchanges

Time	Activities
08:30-09:00 (30 min)	Arrival of Participants
09:00-09:15 (15 min)	Summary of lessons learned from previous day and presentation of the agenda of the day • Pía Zevallos (PATPA)
09:15-09:30 (15 min)	Presentation: Links between the national inventory data and common reporting tables (CRTs) with NDC tracking reporting and common tabular format (CTF) • Fernando Farías (UNEP-CCC)
09:30-09:45 (15 min)	Q&A, Exchange of opinions
09:45-10:20 (35 min)	Presentation: Demonstration using IPCC software for CRT reportingLisa Hanle (IPCC)
10:20-10:50 (30 min)	Introduction to ETF reporting tools and Hands-On Exercises on using GHG Inventory reporting tool including interoperability with IPCC software Nashib Kafle y Lornaliza Kogler (UNFCCC)
10:50-11:10 (20 min)	Health Break
11:10-12:30 (80 min)	Introduction to ETF reporting tools and Hands-On Exercises on using GHG Inventory reporting tool including interoperability with IPCC software Nashib Kafle y Lornaliza Kogler (UNFCCC)
12:30-13:30 (60 min)	Lunch
13:30-13:40 (10 min)	Short Energizer
13:40-15:00 (80 min)	Introduction to ETF reporting tools and Hands-On Exercises on using GHG Inventory reporting tool including interoperability with IPCC software Nashib Kafle y Lornaliza Kogler (UNFCCC)

Training on Preparation and Submission of National Inventory Reports under the ETF of the Paris Agreement

Tiempo	Sesión
15:00-16:30 (90 min)	Network Coordination meeting for regional inventory networks • Brittany Meighan Rancharan y Paulo Cornejo (CBIT-GSP regional coordinators)
16:30-16:50 (20 min)	Health Break
16:50-17:15 (25 min)	Main learnings and evaluation of the event – next stepsFatima-Zahra Taibi (UNEP-CCC)
17:15-17:30 (15 min)	 Closing of the Event Ghisliane Echeverry, Director of Ideam, Colombia Tim Bantel, Regional Coordinator PATPA (GIZ) Fatima-Zahra Taibi, CBIT-GSP Global Coordinator(UNEP-CCC)



















